Je váš domov zdravý?

Víte odpovědět na tuto otázku ? Nebo ji pokládáte jen za jakési naše spekulace ? V každém případě byste ji měli brát velmi seriózní, protože od zdraví vašeho domovu závisí i vaše zdraví a zdraví vašich blízkých.
Co je to nezdravý domov ?
Samozřejmě, váš domov nezačne kýchat a ani se mu nedá změřit teplota. Jsou však jinou symptomy, na základě kterých můžeme určit, zda je náš domov skutečně zdravý. Podívejme se tedy na to, co vlastně znamená pojem “ nezdravá budova „.
Na syndrom nezdravých budov vás může upozornit například alergická reakce na pokožce, čili na mysli dětská matrace máme ono nepříjemné zarudnutí, svědění a pálení nebo drobné vyrážky. Může jít také o často se opakující nemoci dýchacích cest, podráždění očí, ale také bolesti hlavy, které mohou vyústit až v opakující se migrény. Ale v žádném případě nejde jen o fyziologické problémy, ale io psychické problémy, jako je apatie, nesoustředěnost či nespavost.
Často si však ani lékaři neuvědomí, že příčina našeho onemocnění nespočívá přímo v nás, ale v místě, kde bydlíme. Může se tedy stát, že celé roky nikdo nepřijde na to, proč jste vlastně tak často nemocní.
Kde jsou příčiny ?
O symptomech jsme si už tedy řekli, ale v čem spočívají příčiny dětské postele tohoto onemocnění budov, které se pak přenášejí na nás ? V první řadě jde o nevhodné prostředí uvnitř samotných budov. Mezi ně patří například výpary z nábytku, koberců, nesprávná údržba a nesprávné používání klimatizace, chyby ve vytápění, čili přetápění nebo nedostatečné topení, nedostatečné větrání, cigaretový kouř a tak dále.
Samozřejmě, máme tu i jiné věci, jako například nadměrná vlhkost, která je v daném kontextu mimořádně nepříjemná. Vede totiž ke vzniku nebezpečných plísní a ty, jak dobře víme, velmi výrazně přispívají k našim zdravotním problémům.
Dají se vyléčit ?
Pokud jste po přečtení předchozích řádků došli k závěru, jde také o váš případ, nezoufejte. Vždy se dá totiž něco dělat. Jako první recept na léčení použijeme čistý vzduch. Ale ne čistý ve smyslu použití množství chemických osvěžovačů. Žádné umělé vůně – to je jeden ze základů úspěchu. Raději kvalitně a často větrejte a postele pro děti pěstujte pár pokojových rostlin.
Hodit by se vám mohla i čistička vzduchu, ty moderní jsou totiž skutečně ekologické. Uvnitř domu či bytu rozhodně nekuřte a ani si kouř z cigaret nepouštějte domů. Rovněž si dovnitř pouštějte dostatek přirozeného světla, zatemnění ještě nikomu nepomohlo, akorát tak v době náletů. A v každém případě pravidelně uklízejte a udržujte pořádek.

Napsat komentář