Kdy žena ještě zvládne mít (poslední) dítě?

7Matky, které přivádějí na svět děti v dnešních časech mají více kulturních podnětů, jak to bylo kdysi. Zatímco vám bylo jedno, co vaše dítě v bříšku poslouchá za hudbu, dnešním maminkám rozhodně ne. Průměrný věk, kdy mají ženy děti se stále zvyšuje.
Předpokládejme, že je to něco přes 25. rok života, zatímco v minulém století to bylo kolem dvacítky. Ženské práva, drogy, interrupce, umělé početí, zmrazování vajíček, to vše ovlivnilo ženy, kdy přivést na svět dítě. Jak však dokáží dnes matky různých věkových skupin navzájem spolupracovat a podporovat se? Dělají to vůbec?
Až 36% mladých maminek říká, že jejich matky rozmlouvali od toho, mít v raném věku dítě. Byly ale více cestovní postýlka energické než jsou ty dnešní. Více se dětem věnovali. „Když přijdu po dceru do školy pozdě odpoledne, učitelky se na mě vždy dívají, jak bych někoho v ten den zavraždila!“ říká Ivana (33). Dnešní maminy nemají tolik času na výchovu dětí. Pracují! Když otěhotní starší žena, ostatní matky se stejně nepřesvědčivě dívají, zda má rozum a ví, do čeho jde? „Budu špatným rodičům, jen proto, že mám už 40?“ ohrazuje se paní Marta. Na věk otce nehledí nikdo. Otec může přispívat svojí „dávkou“ v jakémkoliv věku, přestože je tento údaj velmi důležitý a ovlivňuje stejně zdraví ještě nenarozeného dítěte.

Mladé matky se více obávají, patrová postel starší zase dělají příliš rychle soudy a rozhodnutí. Zatímco naše mámy rodily jako třešně, dnešní maminkám stačí jedno dítě. Dvě už jsou luxus. Mladá matka však lépe chápe dítě v teenagerském věku. Dokonce s ním může aktivně žít a účastnit se akci, aniž by byla jeho vrstevníky odcizování. Starší matky už mají kolem šedesátky, když jejich dítě dosáhne plnoletosti! Mnozí tvrdí, že mít dítě po 40-tce je velmi sobecké.
Žena nemyslí na dítě, jak bude vyrůstat, co mu mohou rodiče poskytnout, neužijí si jeho dětství, nepochopí jeho výstřelky. S takovým názorem se jídelní židle setkávají starší rodičky zejména v obchodech, když kupují těhotenské oblečení. „Prodavačka se mě zeptala kolik mám let. Byla šokovaná, že může mít taková stará žena ještě dítě, které si neužije!“ říká Alena (39) o zkušenosti.

Napsat komentář