Proč by si těhulky měli nechat opravit zuby?

Zubní kazy se, bohužel, týkají velkého procenta lidí. Vznik zubního kazu mají na svědomí více faktorů a kromě nesprávné či nedostatečné péče a špatné životosprávy, je za tím často i dědičnost, léky a různé nemoci. Ať jsou ale příčiny jakékoli, zubní kaz netřeba podceňovat. Obzvláště těhotné ženy by neměly zkažené zuby brát na lehkou váhu. Proč?

Je prokázáno, že zubní kaz u matky zvyšuje riziko předčasného porodu dítěte nebo narození dítěte s nízkou dětská postel porodní hmotností. Jak je to možné? Bakterie přítomné v zubním kazu mohou totiž po těle „cestovat“ a neminou ani dělohu. Dostanou se tak až k miminku v děloze. Tyto bakterie pak nadále negativně působí a hrozí předčasné otevírání děložního hrdla, čímž se snižuje ochrana dítěte před infekcí zvenčí. Kromě předčasného porodu hrozí však z podobných důvodů i potraty. Jednoduše, zubní kaz je infekce v těle matky a ta, stejně jako jiné typy infekcí, může mít negativní vliv na miminko.

Je proto jasné, že není třeba riskovat a raději si zuby v těhotenství dát do pořádku, pokud nějaké kazy máte. Ideální však je, pokud si žena nechá zuby opravit ještě před plánovaným otěhotněním, protože v těhotenství jsou mnohé léky od bolesti a některé dětská postel procedury nevhodné. Těhotné ženy mají nárok alespoň na dvě preventivní prohlídky u zubaře.
Nejhorší recepty pro bělejší zuby

Říká se, že těhotenství ženám bere zuby, tedy že je ničí. To však není zcela pravda. V těhotenství vlivem hormonálních změn dochází často k citlivosti a krvácení dásní. Tento jev mnohé budoucí maminky nepřímo vede ke snížené a zhoršené ústní hygieně. V prvních měsících těhotenství bývají také běžné nevolnosti spojené se dětská postel zvracením. To je další rizikový faktor pro rozvoj zubního kazu, neboť žaludeční kyseliny tak dětská postel s úložným prostorem častěji působí na zubní sklovinu a leptají ji. Po zvracení se nedoporučuje zuby hned mýt, právě kvůli narušené sklovině. Lepší je si ústa nejdříve jen vypláchnout čistou vodou a umýt až později.

Napsat komentář