Neschopnost mít děti: Koho je to vina?

U každé desáté neplodnosti se nedá zjistit, co ji způsobilo. Žena se na neplodnosti podílí ze 40%, muž z 30%. Pětina případů neplodnosti je způsobena oběma partnery.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je za neplodné považováno takové manželství (trvalý vztah obecně), ve kterém žena neotěhotní ani po dvou letech koitálneho styku s cílem počít. Na schopnosti mít děti se podílí věk partnerů a prodělaná zda dětský nábytek současné onemocnění. Ženská neplodnost se dělí na sterilitu a poruchy plodnosti.
V prvním případě jde o stav, kdy žena není schopna otěhotnět. Dále rozlišujeme sterilitu primární (žena dosud nikdy nebyla těhotná) a sekundární (žena nemůže otěhotnět, avšak v minulosti již byla těhotná, či dokonce porodila). Infertilita znamená, že žena není schopna dítě donosit, protože opakovaně potratí či rodí předčasně.
Příčiny neplodnosti se dělí na genitální (souvisí s pohlavními ústrojí) a extragenitálne (příčiny se nacházejí mimo pohlavních ústrojí). Možný problém dětský nábytek neplodnosti začne lékař vyšetřovat až po minimálně roční snaze partnerů o potomka. Nejdříve je čeká mnoho otázek a následně testů.

U ženy lékař bude zjišťovat pravidelnost dětský nábytek z masivu menstruace, sexuální život, celkový zdravotní stav, překonané gynekologická onemocnění atd. Pokud lékař nedokáže zjistit důvod neplodnosti z anamnézy, nejprve pošle muže na soubor vyšetření zvaných spermiogram. Pokud je u muže všechno v pořádku, přicházejí na řadu testy pro ženu.

Genitální příčiny ženské neplodnosti se podílejí asi na 80 procentech případů. Jedná se hlavně o anatomické či funkční poruchy pohlavních orgánů ženy. Mezi ně patří ovariální (vaječníky – Ovaria) neplodnost, která je nejčastěji příčinou ženské neplodnosti. Tato příčina je zjištěna u více než 40% vyšetřovaných žen. Nejprve si lékař musí dětský nábytek z masivu ověřit, zda ženiny vaječníky plní svou funkci. Žena si po dobu tří cyklů měří bazální teplotu.
Mezitím opakovaně podstupuje výtěry na cytologické vyšetření a vyšetření hladiny hormonů v krvi a moči. Žena také absolvuje vyšetření cervikálního hlenu a endometriu (vnitřní výstelka dělohy). Na základě těchto vyšetření, lékař zjistí, zda žena vůbec ovuluje. Léčba pak probíhá podle zjištěné příčiny pomocí hormonů.
Mezi nejčastější příčiny ovariální neplodnosti patří anovulační dětský dřevěný nábytek cykly, což v podstatě znamená, že žena neovulují. Tedy není uvolněné oplození vajíčko. Léčba je v tomto případě hormonální.

Napsat komentář