Kolik kofeinu snese v bříšku vaše miminko?

Je šálek kávy vaší denní záležitostí? Mnozí kávičkári si bez svého milovaného nápoje nedokáží představit život a pijí kávu ne jednou či dvakrát za den, ale třeba i 5-6 či dokonce více šálků denně. Ačkoliv víme, že kofein může mít různé negativní účinky na náš organismus, málokdo ví, že káva se spojuje i s úzkostí.

Úzkost není neviňátko
Úzkost je ve své podstatě vlastně dlouhodobý stres a stres je příčinou mnoha nemocí. Ovlivňuje náš dětská postel organismus a způsobuje různé procesy, které z dlouhodobého hlediska vedou k narušení funkce jednotlivých orgánů. Je proto zřejmé, že lépe a zdravěji se člověku žije, pokud úzkost nezažívá.

Káva, tedy hlavně kofein ukrytý v kávě, má na lidský organismus různé účinky. Zvyšuje rychlost srdečního tepu, potlačuje ospalost a vede k poruchám spánku. Nespavost nebo problémy se spánkem zvyšují riziko záchvatů paniky u náchylných lidí.

Kávičkári také mohou zažívat třes, migrény, neklid, dětská postel nervozitu, změny nálad. Udává se, že káva sama o sobě nezpůsobuje úzkost, ale velmi k ní přispívá. Pokud člověk trpívá úzkostí, pití kávy mu v tomto směru může problém ještě prohlubovat a vést ik záchvatům paniky. Kdokoliv, kdo má problémy s úzkostí, by se tedy určitě měl kávě vyhýbat.

Pro lidi, kteří trpí úzkostí nebo panickou poruchou, případně depresemi, je zákaz kávy skutečně namístě. Nejde v tomto směru ale dětská postel se zábranou pouze o kávu, ale o kofein jako takový. Ten se nachází také v energetických drincích, v nichž někdy lze nalézt tolik kofeinu, kolik obsahuje 4-5 šálků kávy!

Pro jinak zdravých lidí není nutné kávu zcela vyloučit s ohledem na možné riziko úzkosti. Úzkost zda panická porucha se ale mohou vyvinout kdykoliv během života, proto pokud vás tento problém potká, s kávou se raději rozlučte.

Vědci také přišli na to, že někteří lidé mají v sobě určitý gen, dětská postel se zábranou který je činí více citlivými na kofein a je u nich vyšší riziko, že i menší množství kofeinu povede k úzkostným stavům. Kávu lze nahradit bylinkovými či jinými čaji, jakož i různými obilnými kávovými nápoji (typu bílá káva). U silných kávičkárov se doporučuje přestávat s kávou postupně, jinak dochází k nepříjemným abstinenčním příznakům.

Napsat komentář